Dorpshuis Zwanenburg - Halfweg

Dorpshuis Zwanenburg - Halfweg

Welkom op de site van het nieuwe Dorpshuis van Zwanenburg en Halfweg.

Nieuws

Reserveringen

Reserveringen

Reserveer zelf een ruimte in het dorpshuis

Reserveren

Huiskamer

Huiskamer

Deel van de huiskamer dorpshuis

Actueel

Entreehal

Entreehal

Zicht op het park

agenda

Entresol

Entresol

Entresol

Nieuws

Bibliotheek

Bibliotheek

Agenda

Sporthal

Sporthal

Agenda

Het plein

Het plein

Agenda

vanaf de straat

vanaf de straat

Locatie

Parkzijde

Parkzijde

Agenda

Suzanna van Houweninge

Over Suzanna

Suzanna van Houweninge is geboren (1969) en getogen in Castricum. Ze is getrouwd en heeft drie kinderen die gedeeltelijk zijn uitgevlogen. Suzanna is via Amsterdam en de Haarlemmermeerstraat te Halfweg in Zwanenburg terecht gekomen. Nu woont ze sinds 1998 in de Wilgenlaan. Na een ingrijpende verbouwing in 2001 ziet het er naar uit dat ze hier niet meer snel zullen vertrekken.Suzanna van Houweninge Dorpshuis Zwanenburg Halfweg

Daarnaast heeft Suzanna een scala aan hobby’s. Zo is ze gek op tennis, maar houdt ze ook veel van de wintersport, zoals skiën. In haar vrije tijd maakt ze ook graag muziek. Suzanna speelt namelijk in het strijkorkest “Die Haerlemsche Musyckcamer” en maakt deel uit van een kwartet.

 

Werkervaring

Na de Academie voor lichamelijke Opvoeding heeft Suzanna les gegeven op verschillende basisscholen in Amsterdam, Haarlem en Amstelveen. Daarna was Suzanna 10 jaar vakdocent L.O. en klassenmentor op het Montessorilyceum Amsterdam. Zijdelings was zij verenigingsmanager van een turnvereniging in Amsterdam-West en kwam zij zo terecht bij een nieuwe uitdaging. Voor het landelijk project “Meedoen Allochtone Jeugd” door Sport is Suzanna voor de stad Amsterdam als sportmakelaar bezig geweest voor de turnbond. Met als doel om zo veel mogelijk allochtone jeugd naar de turnverenigingen te krijgen.

Na dit project wilde zij voor zichzelf beginnen en is ze een sportbedrijf gestart in Zwanenburg. In de loop van een paar jaar zijn de uren en het aanbod uitgebreid. Suzanna biedt in het dorp verschillende sportactiviteiten aan voor heel uiteenlopende doelgroepen. Jonge kinderen kunnen bij haar terecht voor turnen. Volwassenen kunnen, genietend van de buitenlucht, trainen aan hun fysieke fitheid. En dames van 50 jaar en ouder komen jazzdans en gymnastiek doen om lijf en geest fit te houden; en vooral veel plezier te hebben.

 

Vrijwilliger voor het Dorpshuis

Vanuit onder meer een zakelijk belang, namelijk toekomstig gebruiker van de sportaccommodatie, is Suzanna terecht gekomen in de begeleidingsgroep van het Dorpshuis. Maar als bewoner van een dorp waar ze met veel plezier woont, vindt ze het ook tot een maatschappelijke taak horen om je in te zetten voor belangrijke zaken. De kans om in Zwanenburg een groot dorpshuis te krijgen waarin alle maatschappelijke groeperingen een plek in kunnen krijgen, moet je met beide handen aanpakken. Daar zal je als bewoner je best voor moeten doen. Niets gaat vanzelf. Dus toen Suzanna door Stichting Zwanenburg-Halfweg is gevraagd om deel uit te maken van het bestuur, heeft ze direct ja gezegd.

 

Waarom is het belangrijk dat het Dorpshuis er komt?

Als kind ging Suzanna een keer op bezoek bij iemand in Zwanenburg, net tijdens de bietencampagne. Ze weet nog dat ze dacht: ‘waarom zou iemand hier ooit willen wonen…?” Nu, ruim 30 jaar later weet Suzanna niet waarom ze er niet zou willen wonen. Het ligt landelijk, maar toch op steenworp afstand van Haarlem en Amsterdam. Mensen zijn over het algemeen rustig, vriendelijk en hebben tijd voor elkaar. Daarom vindt ze het belangrijk dat er een dorpshuis komt.

Het dorpshuis biedt namelijk een kans om alle mensen van Zwanenburg samen te laten komen en kruisbestuivingen plaats te laten vinden. Alle maatschappelijke activiteiten, dan wel cultureel, medisch, sportief, onderwijs, recreatie komen onder één dak. Iedereen kan bij elkaar in de keuken kijken.

Het aanbod voor de bewoners kan zo geoptimaliseerd worden. Een vader komt met zijn kind bij de bibliotheek een boekje terugbrengen en lopend langs de sporthal zien ze kinderen die aan het turnen, dansen of basketballen zijn. ‘Kruisbestuiving’. Na de ‘ouderen-fit-les’ kunnen mensen nog even een kopje thee drinken op het buiten terras. Jong en oud, sport en cultuur, werk en vrije tijd; iedereen ontmoet elkaar.

 

Wat maakt het Dorpshuis zo speciaal?

Het ontwerp van het dorpshuis vindt Suzanna heel bijzonder. De opdracht om bij het hart van het dorp te blijven is prachtig gelukt. De entree en de ‘huiskamer’ geven een mooie doorkijk naar het park erachter. En dan kun je ook nog lekker buiten zitten. Er is een mooie balans tussen functionaliteit en uitstraling. Het nodigt uit om er naar binnen te gaan. En eenmaal binnen nodigt de architectuur uit om door te lopen en te ontdekken wat er allemaal gaande is.

 

Hoe zie jij het Dorpshuis over 5 jaar?

Over vijf jaar ziet Suzanna een komen en gaan van kinderen, ouders, jongeren en senioren. Als je door het gebouw heen loopt hoor en zie je:

  • Uitgelaten kinderen tijdens gymles
  • Een toonladder die wordt gespeeld op een trompet
  • Een vader die een prentenboek voorleest
  • Werkoverleg tijdens een lunch
  • Het rinkelen van potten en pannen bij de kookworkshop
  • Klotsende biljartballen
  • Aanmoedigingen bij een handbalwedstrijd
  • Technische aanwijzingen bij beeldende vorming
  • ‘…en ontspan.…’ bij yoga

 

Wat zou je willen verbeteren?

Het centrum zou van Suzanna opnieuw op de schop mogen. Er is een onoverzichtelijke situatie ontstaan bij de laatste renovatie in de Dennenlaan, doordat de parkeerhavens in het midden zijn gekomen. De stoepen lopen allemaal scheef af. Je riskeert dat je boodschappenwagentje de weg op rolt als je net je fietstas staat in te laden. Verder zouden de groenstroken in het dorp open moeten blijven. Nu dreigt Zwanenburg letterlijk dicht te groeien door diverse geplande inbrei-locaties. Zwanenburg mist een gezellig dorpskern; een plein met winkeltjes, café, terras, speel/hangplek. Suzanna hoopt dat met ‘het Hart van Zwanenburg’ dit tot stand zal komen.