Protocol Corona
27-05-2020Dorpshuis Zwanenburg - Halfweg
Dennenlaan 133a
1161 CN Zwanenburg
Andre van Warmerdam/Wim Hut
http://www.dorpshuiszwanenburghalfweg.nl
versie: 1.0
26-5-2020
Protocol Coronavirus
Volgens richtlijnen van de rijksoverheid kunnen de dorps- en buurthuizen en ontmoetingscentra weer open vanaf 1 juni. De openstelling is voor maximaal 30 mensen, uitgaande van de basisregels van 1,5 meter afstand. Ons gebouw volgt de richtlijnen zoals bepaald door het RIVM en de Rijksoverheid. Daarbij treffen wij aantal extra maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Wij hebben besloten om per 1 juni weer open te gaan. In dit protocol leggen we vast hoe we dit veilig kunnen doen. Per hoofdstuk worden de volgende zaken behandeld:
1. We hebben besloten om weer (beperkt) open te gaan als dorpshuis:
Vanuit de rijksoverheid gezien kunnen de buurthuizen en ontmoetingscentra weer open van 1 juni voor maximaal 30 mensen, uitgaande van de basisregels van 1,5 meter afstand. Ons dorpshuis volgt de richtlijnen zoals bepaald door het RIVM en de Rijksoverheid
1.1 Opening van ons gebouw
Ons gebouw vervult een belangrijke sociale functie in onze gemeenschap. We willen op een verantwoorde wijze onze bezoekers weer de mogelijkheid geven van het gebouw gebruik te maken.
1.2 Het protocol:
Voorwaarde voor opening is dat er een protocol voor coronamaatregelen aanwezig is. Om ons dorpshuis veilig te kunnen gebruiken hebben we dit protocol opgesteld. Om onze dorpshuisfunctie in de gemeenschap te kunnen blijven vervullen in tijden van corona, is het nodig om een protocol voor het dorpshuis op te stellen. De maatregelen in het protocol hebben ten doel om onze gebruikers en vrijwilliger te laten zien dat hun persoonlijke veiligheid bovenaan staat. Het protocol is opgesteld door het bestuur van het dorpshuis.
We hopen dat we door middel van dit protocol de routing, de hygiënemaatregelen en programmeringskeuzes duidelijk worden. Daarnaast is het van belang dat we er met elkaar voor zorgen dat het uitvoeren van het protocol een succes wordt en dat we dus veilig open kunnen gaan.
1.3 Randvoorwaarden (algemene gegevens van het dorpshuis)
Ons gebouw is eigendom van de gemeente Haarlemmermeer en onze stichting huurt en beheert het. Ter informatie hebben wij dit protocol gestuurd aan onze gemeente.
1.4 Welke openingstijden hanteren we?
We willen zo toegankelijk mogelijk blijven maar zijn tot 1 juli alleen open voor geplande activiteiten. nu.
1.5 Wie is verantwoordelijk voor het gebouw?
Het bestuur is eindverantwoordelijk voor het gebouw. Voor de inhoud en naleving van dit protocol hebben we een contactpersoon, de beheerder, aangesteld.
1.6 Wie is verantwoordelijk voor het beheer?
De verantwoordelijkheid van het beheer is door het bestuur gedelegeerd aan de beheerder.
1.7 Wie zijn onze gebruikers?
Onze vaste huurders kunnen binnen de overheidsrichtlijnen gebruikmaken van hun ruimten en de algemene ruimtes. De verhuurder beschikt over een capacitieitsberekening op basis van de RIVM richtlijnen.
Voorlopig laten we geen incidentele huurders toe om de maximale capaciteit niet te overschrijden.
Van onze huurders en gebruikers vragen we de aantallen bezoekers en tijden van aanwezigheid vooraf door te geven.
1.8 Zijn er andere protocollen van toepassing op het gebouw?
We hebben onze vaste huurders schriftelijk verzocht om zelf protocollen op te stellen die passen bij de activiteiten die zij organiseren, deze protocollen aan ons te doen toekomen zodat we kunnen bepalen of specifieke maatregelen gewenst zijn.
2 Routing en inrichting:
Een beperkte capaciteit en anderhalve meter afstand vragen om een aangepaste inrichting en routing in en om het gebouw. Daarvoor maken we de volgende afspraken en treffen we de volgende maatregelen.
2.1 Het buitenterrein
Het buitenterrein is een openbare ruimte. Op het buitenterrein is een zitje waar bezoekers kunnen wachten als er binnen onvoldoende ruimte is of om te wachten op degene die zij ophalen. Voor de ingang en in de buitenruimte aan de achterkant houdt iedereen zich aan de 1,5 meter richtlijn.
Er zijn geen voorbijgangers aan de voorzijde van het gebouw.
2.2 Toegang tot het gebouw
We scheiden toegang en uitgang door de toegang aan voorzijde en de achterzijde geschikt te maken voor eenrichtingsverkeer.
2.3 Capaciteit
Binnen ons gebouw hebben we te maken met diverse bezoekersgroepen: de vaste huurders en de incidentele huurders.
Per huurder is ruimte, -nummer, -oppervlak en maximale toegestane aantal werk-, recreëer- of vergaderplekken volgens de norm aangegeven.
2.4 Route
We hanteren looproutes, zo veel mogelijk met éénrichtingsverkeer. Daarvoor wordt bewegwijzering geregeld. Er komt een specifiek looprouteplan. Kinderen die een activiteit volgen worden na afloop door één ouder/verzorger opgehaald. Ouders mogen in de ontmoetingsruimte wachten op hun kind als zij de 1,5 meter afstand houden.
In de lift mag maximaal 1 persoon plaatsnemen.
2.5 Inrichting ruimtes
De beschikbare ruimtes in het gebouw worden optimaal ingezet, zodat passend bij de activiteit die plaatsvindt de nodige afstand tussen bezoekers gecreëerd wordt. Dat vraagt eveneens om een aparte ruimere opstelling in de ruimtes.
2.6 Plattegronden
We beschikken over plattegronden met looprichtingen. Deze worden duidelijk zichtbaar opgehangen en zijn bij de beheerder op te vragen.
3 Zo treffen we extra maatregelen voor beheer en hygiëne:
Het bestuur en beheerder treft extra maatregelen. We maken een aantal aanvullende afspraken en nemen een aantal maatregelen die zorgen voor een verantwoord gebruik.
3.1 Over de toegang tot de locatie spreken we af
We maken geen andere afspraken over toegang tot de locatie. De locatie is alleen toegankelijk wanneer een beheerder of iemand van het personeel aanwezig is.
3.2 Zo geven we instructies aan beheerders en gebruikers
Onze beheerder en gebruikers verstrekken we dit protocol per e-mail. Het protocol komt op onze website en er is ook altijd een geprint exemplaar voorhanden.
3.3 Deze extra schoonmaak maatregelen treffen we:
We wijzen gebruikers op de algemene hygiënemaatregelen van het RIVM.
We laten gebruikers bij het betreden en het verlaten van ruimtes hun handen wassen (en eventueel desinfecterende handgel gebruiken)
3.4 Deze extra hygiënemaatregelen en voorzieningen treffen we:
We zetten minder tafels en stoelen neer zodat 1,5 meter gehaald wordt.
We brengen in de locaties waar dat kan met pijlen op de vloer routering aan (1- of 2-richtingsverkeer).
4 Zo gaan we met elkaar om:
Iedereen houdt zich in ieder geval aan de landelijke richtlijnen. Dat betekent dat we elkaar groeten zonder elkaar aan te raken en elkaar dus ook geen hand geven. Als je toch moet niesen of hoesten doe je dit in je elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes om te snuiten. Was regelmatig je handen met zeep, ook tussen de vingers. En houd 2 meter afstand van elkaar. Als je klachten zoals koorts (meer dan 38 graden), verkoudheid (zoals niezen, snotterigheid, hoesten, keelpijn) of kortademigheid hebt, blijf je thuis.
4.1 Dit verwachten we van onze bezoekers
We vragen bezoekers zich van tevoren aanmelden zodat het niet te druk wordt en je weet dat de bezoekers gezond genoeg zijn om langs te komen.
4.2 Zo maken we duidelijk wat we verwachten van bezoekers
De huurders zijn geïnformeerd over wat wij verwachten van bezoekers en zijn ervoor verantwoordelijk dat zij dit duidelijk maken aan hun bezoekers.
4.3 Zo organiseren we onze vrijwilligers
De vrijwilligers voor ons werkzaam in ons gebouw zijn allemaal op de hoogte van de voor hen relevante onderdelen van dit protocol. Vrijwilligers geven het goede voorbeeld en laten daarmee duidelijk zien wat we ook van bezoekers verwachten.
We zijn blij met elke vrijwilliger die zich in wil zetten. De veiligheid van bezoekers en andere vrijwilligers staat wel voorop. Dat betekent dat vrijwilligers met mogelijke COVID-19 klachten, zoals koorts (meer dan 38 graden), verkoudheid (zoals niezen, neusverkouden, hoesten, keelpijn) of kortademigheid geen vrijwilligerswerk in ons gebouw kunnen doen. Als je in één huis woont met iemand die (vermoedelijk) besmet is met COVID-19 kan je ook geen vrijwilligerswerk in ons gebouw doen. Elke vrijwilliger is door de beheerder persoonlijk op de hoogte gesteld van deze regels.
4.4 Zo maken we duidelijk wat we verwachten van onze vrijwilligers
Alle vrijwilligers hebben een instructie ontvangen van de beheerder en kunnen bij vragen bij hem terecht. We hebben extra aandacht voor onze vrijwilligers en zullen regelmatig vragen hoe het werk verloopt en of er vragen of onduidelijkheden zijn.
5 Programmeerkeuze:
Bij de keuze voor de programmering hebben we rekening gehouden met doel, doelgroep en de beschikbare ruimtes.
5.1 Voor deze doelgroep zijn we nu open
We zijn in principe open voor al onze gebruikers. Het is aan onze gebruikers of zij hun activiteiten willen opstarten. Dat kan alleen volgens de regels die door de overheid zijn bepaald. Wij verwachten van onze gebruikers een protocol dat door de deelnemers van hun activiteiten opgevolgd dient te worden. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de gebruikers.
5.2 We hebben in de programmering rekening gehouden met de capaciteit van ons gebouw
Activiteiten in de gereserveerde ruimtes waarbij de RIVM-richtlijnen niet kunnen worden gehandhaafd, kunnen geen doorgang vinden, tenzij in een gewijzigde vorm en/of in een andere ruimte.
5.3 Dit vragen we van onze huurders
De huidige gebruikers van ons dorpshuis zijn welkom. Als deze gebruikers aanwezig zijn telt dit ook mee voor het aantal aanwezige mensen. Daarom willen we van te voren weten op welke dagen zij aanwezig zijn en met hoeveel personen. De vaste gebruikers houden zich aan dit en hun eigen protocol.
Wij verwachten van onze gebruikers dat zij voor aanvang van de activiteit de gezondheidscheck doen.
6. Vervolgstappen:
We houden de landelijke richtlijnen en voorschriften goed in de gaten. Per 1 juli wordt een verruiming van de mogelijkheden gezien naar een openstelling voor 100 personen. Dit protocol is van toepassing totdat de richtlijnen veranderen.
Datum: 26-5-2020
Naam: Wim Hut